Een arts kookt zonder grenzen: Chili.

Een arts kookt zonder grenzen: Chili.

Naast macaroni, was chili con carne vroeger bij ons thuis een exotisch maal. Met hulp van Honig maakte mijn moeder een volle pan chili, wat geserveerd werd met witte rijst. Dit vonden wij echt een feestmaal, waar wij volop van genoten.  Maar kleine meisjes worden groot. En nu 10-15 jaar later, ben ik niet meer van de pakjes, zakjes en het vlees. Dus daarom had ik ook al eeuwen geen chili meer gegeten. Misschien was ik ook wel bang dat “homemade chili” zou tegenvallen en dat ik zou verlangen naar een pakje van Honig. Na lang treuzelen, gaf ik mijzelf een schop onder de kont en maakte ik helemaal zelf een vega chili.

En gelukkig. Het was heerlijk. Hier dan voor jullie ook het recept van dit Mexicaanse maal!

Ingrediënten (4 personen):  

  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 paprika’s
  • 400 gr flespompoen
  • 4 tl komijnpoeder
  • 2 tl korianderpoeder
  • 1 tl zout
  • 1 tl paprikapoeder
  • 0.5 tl uienpoeder
  • 0.5 tl kaneel
  • 2 el cacaopoeder
  • 1 el oregano
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • 300 ml groentebouillon
  • 1 el honing
  • 300 gr gemengde bonen uit blik (bijv. kidneybonen, zwarte bonen, witte bonen etc.)
  • 4 el (bak)boter of olie
  • evt. rijst voor erbij
  • ter garnering: limoenschijfjes, zure room, bladpeterselie

Bereiden:
Schil en snijdt de ui, knoflook, paprika en pompoen in blokjes. Zo dat karweitje zit erop.  Laat de bonen alvast uitlekken in een vergiet.

Verwarm de boter of olie in een hapjes- of diepe koekenpan. Voeg de komijn- en korianderpoeder toe en bak dit 2-4 min. Voeg nu de ui, knoflook en zout toe en bak dit 5 min. Voeg nu de paprikapoeder, uienpoeder, kaneel, oregano en cacaopoeder toe en bak dit nog  een paar minuutjes. Doe dan alle groente, honing, bouillon en de gepelde tomaten erbij en breng alles aan de kook. Zet het vuur vervolgens zacht en laat de chili in zo’n 20 min pruttelen totdat de groenten zacht zijn.

Verdeel de chili over 4 diepe borden(evt. op rijst) en garneer met de limoenschijfjes, zure room en bladpeterselie.

Buen apetito!

Niveau: medium Bachelorstudent.
Bereidingstijd: 40 min.

 

Sharing is caring.....Print this pagePin on PinterestShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *